Kävelen hiekkarannalla ihailemassa meren aaltojen kuohuja ja niiden vyörymistä rantaan. Merta voisi katsella, kuunnella ja haistella loputtomasti. Sen muistikuvan avulla voin herkutella ja ammentaa voimaa itselleni Suomessa.
Tämä etäisyys kotimaasta on saanut minut kokonaiseksi jälleen. Osaan nauttia monista asioista ja oloni on keventynyt merkittävästi muutamassa kuukaudessa. Uskon tämän kehityksen uudistavan ja eheyttävän mieltäni. Huumorin ja positiivisten asioiden löytäminen uudelleen antaa minulle uuden suunnan elämässäni. Kaikki tuska ja tuho jonka mieheni aiheutti minulle, on väistymässä. Se ei tarkoita että unohtaisin kokemani tai alkaisin väheksyä Jukan törkeää kohtelua minulle ja perheelleni. Se tarkoittaa sitä että hän ei pystynyt katkeroittamaan mieltäni.
Olen nyt oma vahva itseni. Määritän itse suunnan elämälleni.

Hyvät muistotkin muuttuvat tummasävyisiksi jopa likaisiksi kun ymmärsin että olen elänyt Jukan määrittelemässä hyvän ja oman hyväni puristuksessa. Monet yhdessä järjestetyt tapahtumat jopa juhlat olivatkin Jukan egon nostetta ja ylistystä.
Hän pelaa teatteria ja  kontrolloi kaikkia toisia. Sympatiaa hän ei pysty kokemaan, ei liioin empatiaa. Jukka ihmetteli kun  hänen tyttärensä ei ole soittanut pitkään aikaan ja sanoi ettei hänkään kyllä soita.  Käsittämätöntä kylmäkiskoisuutta ja ylpeyttä. Jukalla pelkää että menettää läheisistään otteen. 

 Ystävien tapaamisiin hän opettelee vitsin tai pari ulkoa, että hän voisi antaa itsestään hauskan ja seurallisen kuvan. Tämä toistuu joka kerran kuin kaava, varsinkin yhteisillä illallisilla. Jukka nauraa ensimmäisenä  kovaäänisesti omille vitseilleen.
Luulen että Jukka kantaa aina saamattomuutensa ja vähäpätöisyytensä taakkaa, josta kumpuaa tuo toisten mitätöinti ja itsensä ihannointi. Näen nyt hänen läpi kaiken, tunnen nyt hänen taktiikkansa ja  pelinsä. Siitä syystä en osallistu tilaisuuteen jossa hän on läsnä. En jaksaisi enää hänen verhottua negatiivisuutta, itseihannointia.
Haen elämääni mielummin uudenlaista kantavuutta, vilpittömyyttä ja aitoa myönteistä sosiaalisuutta.