Markku Ojanen, psykologian emeritusprofessori, sanoo että vaikeista kokemuksista huolimatta on opittava arvostamaan itseään.

  • Kun ihmistä loukataan ja pahoinpidellään, ne aiheuttavat traumoja, joita on vaikea noin vain unohtaa. On erityisen kurjaa jos muiden tekemät vääryydet heikentävät omaa itsearvostusta. Ei pidä hyväksyä toisen kaltoinkohtelua sellaisenaan, mutta armahtamalla itsesi voit keskittyä muuttamaan niitä asioita joita voit muuttaa  nykyhetkessä tässä ja nyt. Vakuuta itsellesi että olet arvokas, vaikka olet kokenut vääryyttä.
  • Onnellisuutta edistävä  keino tässä ikävässä elämäntilanteessa on usko kohtaloon. Uskomalla kohtaloon vältytään pohtimasta syy ja seuraussuhteita. Ripaus itämaisuutta on riittävää.
  • Uhrin torjunta ei onnistu, koska asioita ei ole haluttu käsitellä loppuun.
  • Loukkaajat ja pahoinpitelijät, jotka ovat usein narsisteja, eivät siihen suostu. He pakenevat paikalta kuin holtittomat autoilla kaahaavat, jotka jättävät uhrinsa tien varteen makaamaan. He eivät pyydä koskaan anteeksi eivätkä myönnä loukkauksiaan, vaan torjuvat ne mielestään täysin eläen jatkuvassa itsepetoksessa, josta muodostuu elämän valhe.
  • Tämä on torjunnan negatiivinen puoli ja siinä onnistuvat loukkaavat erittäin hyvin. He eivät piittaa uhrinsa kärsimyksistä, vaan elävät "onnellisina" ja tietämättöminä valheessaan.
  • Kun loukkaukset jäävät käsittelemättä uhrin pyynnöistä huolimatta, hän joutuu jatkuvasti työstämään mieleen palautuvia traumojaan nuolemalla haavojaan pitkään, ehkä vuosikausia.
  • Uhriutumisen välttämiseksi olisi loukkaajat ja pahoinpitelijät saatava vastuuseen ja pakolliseen terapiaan.

Omia kokemuksiani on, että narsistia ei voi saada edes terapiaan ellei ole tapahtunut rikosta. Puolison loukkaamista ja kaltoinkohtelua kun ei voi todistaa mitenkään ja todistettavuutta tukee ainoastaan fyysinen pahoinpitely, ei henkinen.

Jukka ei suostunut v.2010 lupauksistaan huolimatta terapiaan ja parisuhdeterapian hän lopetti ensimmäiseen kertaan, koska ei saanut mieleistään huomiota, ei kestänyt kuulla näkökantojani asioista. Hän loukkantui tuosta istunnosta kun se ei mennyt hänen suunnitelmansa mukaan.

Syvästi loukattu uhri joutuu selviämään yksin kenties jo masentuneena. Mahdollissesti hänellä on ollut voimia hakea ammattiapua psykologilta tai psykiatrilta. Tästäkin narsisti saa uutta vettä myllyynsä toteamalla että terapiaan hakeutunut on mieleltään sairas tai hullu ja sairautensa vuoksi se haki eroa.

Markku Ojasen neuvot ovat erittäin hyviä.

Todellakin ripaus kohtaloon uskomista osoittaa itselle, että kohtalolla oli sormensa pelissä kun ymmärsin irtautua miehestä, sain vapauden ja tulevaisuus on nyt myönteisiä yllätyksiä täynnä. Nyt voin hengittää vapaasti ja ahdistuskin on kadonnut. Ikävät muistotkin ovat haalistuneet. Minua ei vähääkään kiinnosta elääkö narsisti onnellisessa valheudessaan tai tietämättömänä pahuudestaan.

Minä arvostan itseäni ja tiedän että olen hyvä ihminen.